HEP si reže kreditni rejting da bi bio lakši zalogaj za preuzimanje?

Bez autora
Feb 02 2011

U manje od tri godine, od ožujka 2008. do danas, HEP-ov kreditni rejting spustio se za četiri razreda. Bonitetna kuća Standard&Poors dodijelila mu je, naime, kreditni rejting BB-, tj. svrstala ga u neinvesticijski razred. HEP-ova je vrijednost tako srušena s 30 milijardi kuna na samo sedam i pol milijardi, zbog čega je postao lakši plijen za zainteresirane ponuđače. U međuvremenu privatizacijske signale šalje sve više jakih igrača zainteresiranih za kupnju: njemački RWE, francuski EDF, talijanski Enel… Iako se u HEP-u hvale rezultatima postignutim u prošloj godini i poboljšanjem likvidnosti, S&P-ovo izvješće uvjerljivo opravdava rušenje kreditnog rejtinga. Kad se tomu pridoda zloporaba u javnoj nabavi i trgovanju s električnom energijom te nametnute socijalne cijene električne energije, jasan je toliki pad vrijednosti.

HEP si reže kreditni rejting da bi bio lakši zalogaj za preuzimanje?U manje od tri godine, od ožujka 2008. do danas, HEP-ov kreditni rejting spustio se za četiri razreda.

Bonitetna kuća Standard&Poors dodijelila mu je, naime, kreditni rejting BB-, tj. svrstala ga u neinvesticijski razred.

Prema mišljenju neovisnog izvora poslovnog tjednika Lidera, HEP-ova je vrijednost tako srušena s 30 milijardi kuna na samo sedam i pol milijardi, zbog čega je postao lakši plijen za zainteresirane ponuđače. U međuvremenu privatizacijske signale šalje sve više jakih igrača zainteresiranih za kupnju: njemački RWE, francuski EDF, talijanski Enel…

Iako se u HEP-u hvale rezultatima postignutim u prošloj godini i poboljšanjem likvidnosti, S&P-ovo izvješće uvjerljivo opravdava rušenje kreditnog rejtinga. Kad se tomu pridoda zloporaba u javnoj nabavi i trgovanju s električnom energijom te nametnute socijalne cijene električne energije, jasan je toliki pad vrijednosti.

Suočen s jakim igračima zainteresiranima za kupnju s jedne strane i sporim transformiranjem u suvremenu i efikasnu elektroprivredu s druge strane, pitanje je koliko se dugo može odupirati promjeni vlasništva i hoće li se prodati kao cjelina ili će se rascijepati i prodati u dijelovima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik